Behoud de kwaliteit van je meubelen met de juiste luchtvochtigheid

Starfurn is dé leverancier in mangohouten meubelen. Om de kwaliteit te waarborgen is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed geregeld wordt. Hout is namelijk een natuurproduct die gaat werken door een onjuiste regeling in luchtvochtigheid en temperaturen. Om de kwaliteit van jouw meubelstukken te behouden voorzien wij je van een aantal tips.

Mangohouten meubelen

Mangohout heeft in de basis een warme kleur, maar door de kleurschakeringen in het hout kunnen er afwijkingen zijn. Dit hoort bij het type hout en is dus geen afwijking aan het product dat je eventueel wilt bestellen. Het is ook mogelijk dat er een gele gloed over het blad zit. Ook dit hoor bij het product. Het geeft meubels een robuuste en sierlijke uitstraling. Daarnaast is elk meubel uniek! 

Mangohouten meubels kunnen gaan werken door onder andere: warmte, kou, droogte en vocht. Mangohout kenmerkt zich als een sterke en duurzame houtsoort, maar zal onder verkeerde luchtvochtigheid ook gaan werken. Net zoals elke andere houtsoort gaat mangohout extra snel werken bij een te lage of te hoge luchtvochtigheid.

Mocht het scheurtje naast de naad zitten, dan is dit gemakkelijk op te lossen door een klein beetje houtvuller in combinatie met wat olie. Wij kunnen zowel de houtvuller als de olie leveren om op die manier samen voor een passende oplossing komen.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis zegt veel over het klimaat in huis. De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt bij een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid afmeten. Dit instrument geeft de luchtvochtigheid aan in procenten. Deze moet dan een waarde hebben tussen de 40 en 60 procent. Geeft de meter een lagere waarde dan 40 aan, dan moet je de lucht bevochtigen. Geeft de meter een hogere waarde dan 60 aan, dan moet je de lucht ontvochtigen. Ook met een weerstation is het mogelijk om de luchtvochtigheid af te lezen.

Om de optimale luchtvochtigheid in jouw huis te creëren, hebben we een paar tips voor jou:

  • Lucht je huis door de ramen open te zetten;
  • Zet je mechanische ventilatie niet uit;
  • Gebruik tijdens het koken bij voorkeur deksels op de pannen;
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken;
  • Droog je was buiten.

Lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Hout werkt in principe altijd, maar bij een lage luchtvochtigheid zullen er sneller barsten en scheuren ontstaan. Een makkelijke, veelgebruikte manier is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.

Hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels nemen het vocht op en zetten uit. Is de lucht in je huis te vochtig? Dan wordt vaak een airconditioner, ontvochtiger of vochtvreter gebruikt om een goede luchtvochtigheid te bereiken. Een airconditioner zorgt ervoor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald door de lucht te verkoelen. Een vochtvreter zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd, door de lucht om te zetten in water. Dit water wordt opgevangen in het kunststof bakje.

Leave a comment